استفاده از مرکز مشخص برای سوراخکاری
متههای سنتی
در هنگام شروع کار به علت مشخص نبودن مرکز سوراخ جلوگیری از سرخوردن مته ممکن نبود. برگرداندن متههایی که از مسیر حرکت خود خارج شدهاند به مرکز کار بسیار مشکل است. یک مته متمرکز در هنگام شروع کار یک سوراخ کوچک ایجاد میکند. بنابراین از سر خوردن مته در شروع کار جلوگیری میکند. مطالب بالا برای مرود استفاده مشترک برای همه متههای متمرکز میباشد؛ و این از لحاظ فنی غلط میباشد و نباید در کارهای بار وش استاندارد استفاده شود. روش صحیح برای شروع یک سوراخ کاری سنتی (سوراخ کاری با یک مته فولادی دور بالا HSS) استفاده از یک مته نقطهای است. زاویه نوک مته باید یکنواخت یا بزرگتر از متههای معمولی باشد بهطوریکه مته هنگامی که بدون هیچ فشاری به لبههای مته شروع به کار میکند این امر باعث کم شدن پارامترهای مته و در نتیجه کم شدن کیفیت سوراخ نشود.
متههای کاربید جامد
برای شروع کار احتیاج به مته متمرکز یا مته نقطهای ندارند. آنها طراحی خاصی برای ایجاد نقطه شروع اولیه دارند. معمولاً متههای نقطهای به دلیل استفاده از کاربید در ساختار آنها دارای ضریب شکست خاصی میباشند کا این امر در مسلماً در کم کردن کیفیت سوراخ اثر میگذارد. به فرض اگر بعد از سوراخ کاری احتیاج به پخ زدن سوراخ بود میتوان از یک مته متمرکز یا مرکز دار استفاده کرد این کار بهترین کار بعد از ایجاد سوراخ است.
متههای متمرکز
در هنگام کار با دریلهای دستی به راحتی هر چه تمامتر رو اکثر قطعات کار سر میخورد. به همین منظور از یک سنبه برای مشخص کردن محل مرکز سوراخکاری استفاده میشود. با این وجود مته متمرکز برای کار روی قطعاتی که خیلی سخت نیستند در جای ثابت از مته نقطهای بهتر است. مخصوصاً برای فلزات نرم مثل آلومینیوم و آلیاژهای آن.
استفاده از متههای ریز باعث بعل خواص مکانیکی ضعف در اغلب موارد همراه با شکستن مته است به همین دلیل به خاطر صرفه اقتصادی و عملی در هنگام کار از متههای دو سر استفاده میشود.
مته نمونه بردار
یک مته نمونه بردار (طبق شکل) برای بزرگ کردن سوراخی که از قبل ایجاد شدهاستفاده میشود. سوراخ ایجاد شده ممکنه در اثر سوراخ کاری یا منگنه کاری درون چدن باشد. اسم این مته ممکن است تا حدی با دیگر متهها اشتباه گرفته شود.
مته الماسه نمونه بردار یک برش با هسته استوانهای ایجاد میکند. برش آن به صورت حلقوی درون سطح کار میباشد. به این علت به آن مته نمونه بردار میگویند که اولین بار استفاده از آن برای خارج کردن مواد درون یک قطعه برای نمونهگیری در یک کارخانه ریختهگری بود. از این مته برای ایجاد سوراخ درون قالب ریختهگری شده برای خارج کردن مواد زائد استفاده میشود. این مته در آن دما جامد است. مته نمونه بردار از نظر کار شبیه به قلاویز عمل میکند. با این تفاوت که شیار برشی ایجاد نمیکند یا به عبارتی خود به خود شروع به ایجاد سوراخ میکند. مته نمونه بردار با ۳ یا ۴ شیار برای بزرگ کردن نهایی یک سوراخ یا مطمئن شدن از صاف شدن جای مته کاری بکار میرود.
مته نمونه بردار از نظر مقدار براده برداری با قلاویز متفاوت است. قلاویز فقط منوط به اندازه آن سوراخ را بزرگ میکند که این اندازه ممکنه از ۰٫۱ تا شاید ۱ میلیمتر باشد؛ ولی یک مته نمونه بردار برای بزرگ کردن قطر سوراخ تا دو برابر استفاده میشود.
استفاده از متههای دوشیارهٔ دولبه برای بزرگ کردن یک سوراخ درون یک هستهٔ یک قطعهٔ چدنی نتیجهٔ قابل قبولی به همراه نخواهد داشت. در نتیجهٔ این کار ممکن است مته از مرکز سوراخ خارج شود و کار را نامرغوب سازد. متهٔ دولبه به دلیل گرایش به قاپیدن هر گونه برآمدگی سطحی (مثل یک فلیصه) ممکن است در تولید اتفاق بیفتد و قطعه کار را خراب کند.
مته چپگرد
متههای چپگرد اغلب به صورت دولبه ساخته میشوند. این متهها برای تکرار مهندسی صنعتی در روی ماشینهای پیچ یا سوراخکاریهای اصلی به کار میرود. متههای چپ کرد به دستگاه این اجازه را میدهد که هرز گرد ماشین تراش در جاهایی که به دلیل طراحی خاص قطعه نمیتواند درست کار کند برای ایجاد بهرهوری بیشتر از این مته استفاده کند. با استفاده روزافزون و هر چه بیشتر از ماشینهای همهکاره CNC استفاده از این مته کم شد تا جایی که در موارد خاص که نمیتوان از دیگر ماشینها استفاده کرد از این مته استفاده میشود.
همچنین از این متهها برای از بین بردن اثر دنده پیچهای راستگرد استفاده میشود. از آنجایی که گردش مته همانند جهتی است که پیچها بسته میشوند استفاده از این مته برای از بین بردن رزوه پیچها، به جهت از بین بردن فلیصههای رزوه بسیار موفقیتآمیز خواهد بود.
مته خزینه زنی
متههایی هستند که با قطری بیشتر از قطر سوراخ ایجاد شده از قبل تعیین میگردند و برای ایجاد پخ در لبه سوراخها استفاده میشوند و همچنین این متهها دارای زاویههای متفاوتی مانند ۶۰ درجه و ۹۰ درجه و غیره میباشند که با توجه به نوع نیاز کاربر انتخاب میگردند.
متههای شاخص
متههای شاخص اصولاً در دستگاههای CNC و دیگر دستگاههای دقیق تجهیزات تولیدی استفاده میشود. ارزش این گونه از متهها به مراتب زیاد است بهطوریکه با زیاد شدن قطر و طول، ارزش آنها نیز بالا میرود. جنس آنها شبیه به شاخصهای ماشین تراش یا تیغههای آن است. آنها را از کاربیدهای قابل تعویض همانند HSS یا سرامیک برای سبک کردن آن یا سنگ زنی مناسب لبهها میسازند. یکی از اینها مناسب برای شعاع لبههای بیرونی برش و دیگری برای شعاع درونی میباشد. این ابزار کمترین اثر را روی نقاط شکستگی و دفرمه دارد. پوششها و سخت کاریهای انجام شده مختلفی که روی این نوع مته انجام میشود باعث افزایش طول عمر مته در فشار و شرایط کاری سخت میشود. آنها همچنین در انواع مختلفی وجود دارند مثل: مته با شیار مستقیم، مته با مارپیچ تند، مته چند شیاره، و انواع گو ناگون با اشکال هندسی متفاوت. معمولاً از این نوع متهها برای سوراخهایی با عمق کمتر از ۵ برابر قطر مته استفاده میکنند. آنها دارای براده برداری زیاد محوری وبرش خیلی سریع هستند.
بیل مته
بیل متهها اغلب ازدو بخش تشکیل میشوند :نوکی که برش میدهد و (پلیسهها) را خارج میکند و بیشتر از جنس استیلهایی ساخته میشوند که مخصوص دوران بالا هستند. این نوع متهها دارای مسیرهای خنککنندهاند که بر روی بدنه آن قرار دارد. زمانی که نوک تراشنده (الماس) مشغول انجام سوراخ کاری است (یعنی میتراشد و پلیسهها را بیرون میدهد) مته شرایط مساعد جهت یک سوراخکاری مطلوب را دارد. همچنین میتواند برای سوراخ کاری پلهای مورد استفاده قرار گیرد.
بیل متهها قادرند سوراخهایی تا عمق ۱۰برابر ضخامت خود را ایجاد کنند. محدوده سوراخکاری این نوع متهها " ۳تا "۳/۴میباشد.
مته دورانی
مته دورانی که معمولاً BTA (گشتاوری) نامیده میشود متهای است که با ایجاد سوراخ حلقهای هسته مرکزی را ایجاد میکند. این نوع مته حداقل چند برابر کاربید (ترکیبی از کربن و چند فلز دیگر) بیشتر از حد معمول درون خود جای داده از طرف دیگر آب برای سرد کردن و بیرون ریختن تراشهها مورد استفاده قرار میگیرد. متههای دورانی اغلب برای تراش دادن قطعه زیاد عمق سوراخها مورد استفاده قرار میگیرد. ضخامت عمده این متهها از۶تا ۱۴ و عمق سوراخ میتواند بین ۱۲تا ۷۱ فوت باشد.
مته پس زن
این نوع مته بیشتر برای سوراخ کاری در عمق متوسط تا وسیع استفاده میشود(۳ تا۳/۴). یک مته پس زن جهت تراش دادن طرحهای خاص نقطهای استفاده عمده دارد. ساختار بدنه مته به صورت دو مجرای تو در تو میباشد. آب در بین این دو مجرا به حرکت در میآید و در نهایت تراشهها به بیرون رانده میشوند.
متههای چوب
مته لبه ساب
مطابق بر قاعده مارپیچ سر مته منحرف میشود (زمانی که سطح کار صاف باشد سر مته نمیتواند سوراخ را انجام دهد. زیرا مرتباً منحرف میشود) برای قطعات فلزی این شرایط تغییر میکند زیرا مته دارای راهنما است. در مواردی که چوب به کار رفته راه حل دیگری وجود دارد که لبه چوب (قسمت نری) استفاده میشود. در مرکز سر مته الماسهای تیز کربن دار به کار نرفته اما یک محرک قوی با نوک تیز و چهار زاویه برای تراش چوب به کار رفتهاست. نوک تیز محرک نیرو به درون چوب سخت فشرده میشود که سر مته در مسیر خود باقی بماند.
فلزات دارای خواص برابر از هر سو میباشند و مارپیچهای سر مته به خوبی لبههای حفره را بر طرف میکند. چوبی که از این سر تا آن سر سوراخ شده دارای مجراهای بلندی میباشد. این مجراهای بلند به سوی بیرون سوراخ کشیده میشود که هنگام کار برش نسبتاً خوبی را ایجاد میکند. لبهها و مارپیچهای مته دارای زاویههای خارجی برای هدایت کردن سوراخ میباشد؛ بنابراین سر مته پیرامون سوراخ را تراش میدهد قبل از اینکه قسمتهای درون لبههای سوراخ سطح اصلی خود را از دست دهند با تراش دادن سطح در مرتبه اول احتمال زیادی وجود دارد که لبههای سوراخ به صافی تراشیده شود (و نیازی به دوباره کاری نباشد).
لبه و مارپیچهای محرک مته بر روی پلاستیک سخت نیز اثر میکند. متههای مارپیچ دار مرسوم (که در دریلهای دستی استفاده میشوند) جایی که محور اصلی سوراخ در سراسر قطعه سوراخ نمیشود باعث یکسری لرزشهای خفیف در مته میشود که به سایش سرتاسر لبه سوراخ منجر میشود.
در فلزات این متهها میتوانند ورقهای سخت و نازک را سوراخ کنند. شکل هندسی متهها جهت بالا بردن سرعت سوراخکاری میباشد. دلایلی مانند نبود زاویه مناسب یا لبه پهن نمیتواند نقطه تراش داده شده به وسیله مته را متحمل شود. این بدان معناست که این نوع مته در فلزها میتوانند ضخامت قطعه را به اندازه کافی کاهش دهند. آنها همینطور میتوانند یک سری سوراخ سرتاسری در پس زمینه کار با یک شکل هندسی فراهم کنند. این نوع متههای تراشهای جهت سوراخکاری به ضخامت ۳ میلیمتر ("۱/۸) تا ۱۶میلیمتر(" ۵/۸) میباشند.
مته پارویی
مته قاشقی
این نوع مته از یک میله شیاردار با نوکی به شکل گودی قاشق و تیغههایی در لبه انتهایی تشکیل میشود. نوع معمولی این مته شبیه تیغه مغار است که به یک نوک جزئی منتهی میشود. این نوع مته برای سوراخکاری بسیار مفید است چرا که دارای نوک علامتگذاری است و کمک میکند تا مته منحرف نشود. این سر متهها در صنعت صندلیسازی برای سوراخکاری نوارهها در محل استقرار دستههای صندلی استفاده زیادی دارد. پیشینه (تاریخچه) ساخت این نوع مته به زمان فرمانروایی رم باستان بازمیگردد. نخستین نوع این مته در حفاریهای باستان شناسان در منطقه VIKING (جنگجوی اسکاندیناوی) یافت شد. نوع پیشرفته این مته از کربن استیل سخت و بدنه فولادی (حرارت دیده و سخت شده- آب دیده) و نهایتاً لبه تیز ساخته شده. مته قاشقی معمولاً با یک نوع پشت بند فشار قوی مورد استفاده قرار میگیرد. آنها هرگز در دریلهای برقی کاربرد ندارند. توانایی تنظیم زاویه سوراخ از مهمترین مزیت این متهها بهشمار میرود. این مزیت در صنعت ساخت صندلی اهمیت مهمی دارد. چرا که که زاویه تمامی سوراخها از محور دید چشم خارج است. مزیت دیگر این مته نداشتن پیچ راهنما است. در نتیجه سوراخکاریها ظرافت بیشتری در پایهها و شکل زیبا در ساخت صندلی به همراه دارد. هنگامی که مته در حال سوراخ کردن سر تا سر قطعه است (سوراخی که از یک طرف قطعه شروع و به طرف دیگر ختم میشود) مته قاشقی مندرج درون سوراخ است. با یک میله نجاری در مسیر عقربههای ساعت میچرخد تا زمانی که به حد مطلوب برسد. زمانی که سوراخ داخلی درون چوب زده میشود تیغه متهها باید در جهت عمودی شروع به چرخش کنند. بعد از اولین دوران ایجاد شده سر متهها شروع به تراشیدن چوب میکنند. زاویه قطر داخلی سوراخ میتواند به وسیله شیب دادن میله مته تغییر کند و از حالت عمودی اولیه خارج شود. به این طریق حفرهها میتوانند در هر نوع چوب به دقت و خیلی سریع تراشیده و همواره (پلیسهگیری) شوند.
اصولاً خطوط موازی در این نوع مته قطر داخلی سوراخهایی است که درون قسمت نشیمن صندلی دارای پشت منحنی (Windsor chair) برای نگه داشتن میلههای پشت سر (یا کمر) استفاده میشود. لبههای داخلی این نوع مته معمولاً با سنگهای خاصی به نام(slip ston) تیز میشوند اما لبههای خارجی به هیچ وجه نباید لمس (تیز) شوند.
متهٔ جالولازن
این نوع مته Forstner Flang Bit یا webfoot Augers نیز نامیده میشود. بعد از آنکه مخترع آن، بنجامین فورستر، آن را طراحی کرد جهت سوراخکاریهای تخت Flat – Botto در جهتهای مختلف روی بدنهٔ چوب مورد استفاده قرار گرفت. آنها میتوانند لبه کار را تراش دهند و همچنین قسمتی از کار که روی هم افتاده (Over lapping) را هم سطح سوراخ کنند. به واسطه تخت بودن کف حفره آنها برای سوراخ کاری سر تا سر چوبها روکش دار قبل از چسباندن صفحات نازک چوب (خاتم کاری) بسیار مناسباند. این مته نیاز به نیروی زیاد جهت سوراخ کردن مواد دارد همچنین بهطور معمول در دریلهای فشاری مورد استفاده قرار میگیرد (دریلهایی که به صورت ثابت روی گیره بسته میشوند فقط حرکت بالا و پایین را دارد) بر خلاف بیشتر متههای موجود این متهها را نمیتوان با دریلهای دستی استفاده کرد.
تیغه مته (الماس) دارای نوک مرکزی است که در مدت تراش کمک میکند تا مته منحرف نشود. تراش دهنده پیرامون بافت چوب لبهها و قطر داخلی را برش میدهد همچنین کمک میکند که چوب با دقت و بدون انحراف تراشیده (یا سوراخ) شود. عکسهای نمایشدادهشده دارای دو لبهٔ تراش در بالای لولهٔ استوانهایاند. این نوع مته بسیار سریع عمل میکند، ولی سوراخهای نامسطح و دارای ناهمواریهای بسیار از خود جا میگذارند.
این مته دارای لبههای محوری برند برای صاف کردن مواد زیر حفره میباشد. متههای درون تصویر دارای دو لبه محوری میباشند. اما طرحهای دیگر ممکن است بیش از دو لبه داشته باشد. این نوع متهها دارای سازوکارِ پاک کردن پلیسههای درون سوراخ هستند. متههای یادشده معمولاً در سایزهای «۱۶/۵» ۸ میلیمتر تا «۲» ۵۰ میلیمتر موجودند. در ابتدا این مته در کارخانجات اسلحهسازی موفقیت چشمگیری کسب کرد، چراکه هر دو کار سوراخکاری و صاف کردن سطح سوراخ (پرداختکاری) را همزمان انجام میدهد.